Multimediaviestinnän kurssi-blogi, johon keräämme ja kommentoimme artikkeleita, uutisia ja videopätkiä aiheesta Long Tail - pitkä häntä verkossa.

sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2012

Vanha ilmiö, uusi nimi

Pitkään häntään liittyvä ilmiö, käyrän eksponentiaalinen kasvu, ei ole mikään uusi ilmiö, ainakaan matemaatikoille tai taloustieteilijöille. Ilmiöllä onkin alun perin matemaattiset juuret: sillä viitataan potenssilakiin, jolla esitetään kahden suureen suhde toisiinsa. Tämän valossa ilmiö saakin aivan uusia matemaattisia ulottuvuuksia, mutta pysytään tässä yhteydessä kuitenkin rautalangassa. Pitkä häntä on näkyvillä kaikkialla. On esimerkiksi esitetty, että kaupunkien asukasmäärään, maanjäristysten kokoon ja jopa eri kielten sanojen lukumäärään voidaan soveltaa tätä eksponentiaalista potenssilakia, kasvavaa käyrää eli pitkää häntää. Ei siis ihme, että saman ilmiön on huomattu toteutuvan myös monissa yhteyksissä verkossa, aina blogosfääristä wikeihin.


Long Tail -termin lanseerasi alunperin Wired-lehden päätoimittaja Chris Anderson kyseisessä lehdessä julkaisemassaan artikkelissa ”The Long Tail”. Vuonna 2006 hän laajensi artikkelinsa kirjaksi ”The Long Tail: Why the Future of Business is Selling Less of More". Anderson käyttää esimerkkinä Long Tail -ilmiöstä Amazon.com-verkkokauppaa. Siellä nimittäin konkretisoituu pitkän hännän taloudellinen merkitys. Vaikka vain pieni osa hittituotteista yltääkin huippumyyntilukuihin, ja ne tuottavat ison osan kaupan myyntituloista, myös marginaalituotteet muodostavat yhteensä itse asiassa hyvinkin suuren markkinaosuuden myynnistä. Näin myös marginaalituotteista tulee kannattavia. Tämä onnistuu vain digitaalisessa ympäristössä, sillä kauppojen hyllyillä näille marginaalituotteille ei ole tilaa.




Pitkästä hännästä hyötyvät markkinat, mutta myös markkinoijat. Verkossa sitä on hyödynnetty muun muassa hakusanaoptimoinnissa. Hyvän kirjoituksen aiheesta kirjoitti Matt Powell. Long Tailista blogimarkkinoinnissa on kirjoittanut muun muassa Dave Pollard.


Pitkään häntään liittyy myös alun perin Jakob Nielsenin kehittämä, internet-kulttuuria koskeva, 90–9–1-sääntö. Sen mukaan vain pieni joukko ihmisistä on yleensä tuottamassa sisältöä, joka kuitenkin tuottaa lisäarvoa suurelle ihmisjoukolle. Luvut 90-9-1 tulevat siitä, että 90 % käyttäjistä osallistuu vain vähän verkkosisältöjen tuottamiseen, suurin osa verkon käyttäjistä on siis seuraajia. 9 % käyttäjistä osallistuu sisällöntuotantoon satunnaisesti ja lopulta pienin osa, 1 % käyttäjistä, osallistuu aktiivisesti ja samalla tuottaa 90 % verkon sisällöstä. Aiheesta on varmasti kirjoitettu satoja kirjoituksia, mutta silmääni osui Ben McConnellin blogikirjoitus, jossa hän pohtii 90-9-1-säännön pätevyyttä erilaisiin wikeihin, mm. Wikipediaan.


Pitkää häntää voi lähteä avaamaan monesta eri suunnasta, mutta meidän kulmamme on viestintä. Tulossa onkin esittelyä aiheen tutkimuksesta multimediaviestinnän alalta. Käymme läpi alan tutkimusta ja pitkää häntää käsitteleviä artikkeleita. Niissä vastataan muun muassa kysymykseen: kasvattaako Wikipedia pitkän hännän?


t. tiina

3 kommenttia:

  1. Tulossa onkin esittelyä aiheen tutkimuksesta multimediaviestinnän alalta. Käymme läpi alan tutkimusta ja pitkää häntää käsitteleviä artikkeleita.

    Onko tarkempaa aikataulua?

    VastaaPoista
  2. Moi Juha, Lauran saikun takia artikkeleiden käsittely on hieman viivästynyt, mutta tarkoitus on saada postauksia tällä viikolla tutkimusaiheista, -menetelmistä ja kenties -aineistoistakin.

    VastaaPoista
  3. Long tail tuntuu käsitteenä olevan todellakin sovellettavissa hyvin monenlaiseen. Tein viime keväänä kandia liittyen uutisten suosittelemisesta Facebook-kavereille ja oli aika mielenkiintoista huomata, miten jokin uutinen saattoi olla julkaistu esim. kolme kuukautta takaperin, saaden tuolloin ehkä 500 suosittelua, mutta sitten myöhemmin sama uutinen ponnahti uudelleen esille jonkin muun tapahtuman seurauksena ja keräsi "vanhentuneenakin" useita tuhansia uusia suositteluja. Tämäkin on ilmeisesti esimerkki tietynlaisesta pitkästä hännästä?

    90-9-1 -sääntö oli myös mielenkiintoinen uusi tieto minulle, kuulostaa äkkiseltään hyvin uskottavalta :)

    VastaaPoista